Utställning Röhsska museet

Just nu har vi kandidater på konsthantverk HDK – Högskolan för design och konsthantverk utställningRöhsska museet i Göteborg. Vernissagen var den 19 november 2013. Utställningen pågår tom den 23 februari 2014.

Vi som ställer ut går vårt tredje år på inriktningarna; keramikkonst, textilkonst och smyckekonst. Vi hade en kurs i höstas som hette Parafras. I den kursen arbetade vi med en tolkning av det japanska föremålet netsuke. Resultatet av denna kurs är det ni kan se i utställningen. Våra tolkningar samt de riktiga Nestsukerna kan ni se på museets översta avdelning.

 

 

Nedan min tolkning av netsuke:

 

IMG_0125

De var en gång i Japan

Knapp – accessoarer – bära – bevara – minnen – historia – resa – transport – flytta – frakta – samla – låda – container – kartong – box

Boxarna är en symbol för den flytt och resa som netsukerna har gjort. Det började i Japan med bärandet i kläderna, senare blev de föremål som samlas och till slut tillverkas de för att samlas, en slags industri. Netsukerna börjar resa över världen. Mina boxar står för den resa netsuken har gjort från att kanske ha varit en rotknota till ett mycket vackert snidat ting. Boxen står också för den resa som de tagit från Japan och ut i världen. Hur hamnade de där de är idag? Vad har de varit med om? Tänk att samla deras historia i en box, vad skulle vi få höra om de kunde berätta.

IMG_0125A IMG_0113Kommentarer inaktiverade.